NOTÌCIES: 30/06/2025
Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia 2025. És la primera regió europea que rep aquesta distinció.

El reconeixement confirma la consolidació d’un model turístic innovador i regeneratiu on la revolució gastronòmica de Catalunya va molt més allà del restaurant i obre les portes a descobrir el territori i la producció alimentària local i singular.

Catalunya impulsa la seva projecció internacional com a referent gastronòmic amb la campanya “CATALUNYA, la millor cuina del món”

Catalunya, la millor cuina del món”

El president de la Generalitat, Salvador Illa, va liderar la presentació de la nova campanya de promoció “Catalunya, la millor cuina del món”, que situa la enogastronomía com a eix central dins del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Per primera vegada, un mateix projecte reuneix a tots els protagonistes que fan possible la cuina catalana: xefs, caps de sala, sommeliers, productors, pagesos, pescadors, viticultors i restauradors.

L’acte va tenir lloc en el Palau de la Música Catalana el 30 de Juny de 2025, amb la presència d’un centenar de xefs —tant amb estrelles Michelin com representants de la cuina tradicional—, inclosa una destacada participació lleidatana. La campanya s’ha rodat en set localitzacions emblemàtiques. En total, han participat 140 protagonistes, i l’anunci adapta la cançó popular Nyam nyam, bon profit.

Durant la cerimònia, van intervenir referents de la cuina catalana com Nandu Jubany, Ferran Adrià, Joan Roca i Javier Torres, els qui van posar en valor la singularitat, diversitat i excel·lència de la gastronomia catalana com a motor cultural, econòmic i turístic.

La campanya presentada té com a finalitat reforçar la identitat culinària de Catalunya a nivell global, articulant un relat comú que integra a tots els agents del sector: restauració, producte local, innovació, sostenibilitat i patrimoni cultural.

L’acte va concloure amb una fotografia institucional de família, símbol del compromís col·lectiu del sector amb la projecció internacional de Catalunya com a destí gastronòmic de primer nivell.

Catalunya, la Millor Cuina del Món”

Intervencions de la taula conferenciant

LA VANGUARDIA - Video RESUMEN del Acto

Amb aquesta campanya, que s’articula entorn del missatge “la Millor Cuina del Món”, volem valorar la diversitat i la singularitat de la nostra gastronomia. Una cuina que ha empoderat a mig món i ha demostrat que a través del talent, la creativitat i el treball compartit, les coses es poden fer de manera diferent.

Varietat de Paisatges

Catalunya és molt més que una terra de paisatges impressionants; la seva gastronomia és una expressió profunda de la seva cultura i identitat. Els plats i vins narren històries antigues i apunten a un futur prometedor. Amb gran varietat de paisatges, des dels Pirineus fins a la costa mediterrània, Catalunya ofereix una cuina diversa i rica, arrelada en la tradició però oberta a la innovació. Cada regió aporta especialitats elaborades amb productes locals excepcionals.

La gastronomia catalana connecta amb l’ànima del país, oferint una experiència compartida que va més enllà del menjar: un art que es perfecciona amb passió i dedicació.

Productes d’una terra fèrtil

La cuina catalana destaca per la seva extraordinària varietat de productes autòctons. Els cereals es transformen en pans tradicionals com el de xeixa, mentre les hortes produeixen tomàquets, pebrots i llegums que són l’ànima de molts plats. La mar també aporta peix fresc i marisc, protagonistes en receptes com l’arròs del Delta de l’Ebre i els suquets, mostrant la simbiosi entre terra i mar.

La riquesa agrícola es manté viva gràcies als bancs de llavors i la recuperació de varietats antigues, com la mongeta del ganxet o els cigrons dolços. Aquests ingredients, juntament amb bolets de tardor i carn de caça, creen plats plens d’història. L’oli d’oliva de varietats com el argudell arrodoneix molts plats, reflectint la connexió profunda de Catalunya amb la seva terra.

Cuiners de prestigi internacional

Cuiners com Ferran i Albert Adrià, els germans Roca o el trio Castro-Xatruch-*Casañas han portat a Catalunya al cim de la gastronomia mundial. La combinació d’innovació i tradició defineix una cuina que trobem tant en restaurants modestos com en els més guardonats. En tots ells, la cuina és una expressió d’amor per la terra i el producte, un homenatge a les arrels sense deixar d’imaginar el futur.

Una gastronomia que parla de futur

La combinació de tradició i innovació és el que fa que la cuina catalana sigui única. La gastronomia del nostre país és un reflex de la nostra societat: innovadora, compromesa i respectuosa amb el medi ambient, que aposta per pràctiques sostenibles i ecològiques. En cada plat, en cada copa, s’amaguen segles d’història i un futur prometedor. A Catalunya, la gastronomia és una mica més que un plaer; és una manera de viure, una manera de compartir amb el món la riquesa d’una cultura que continua creixent, evolucionant i sorprenent.